2013. április 10., szerda

Mahónia dzsem házilag


Örökzöld. Tavasszal virágzik, télen kék bogyók pompáznak rajta, amit tavaszig a rigók biztosan lecsipegetik róla. Szinte igénytelen, de biztosan nem sok gondozást igénylő remek kerti cserje. Na, de nem, ez e a blog nem a kertészkedésről szól elsősorban, hanem az eletető dolgokról, márpedig a mahóniáról ezt nagyon kevesen tudják. Pedig még finom is.

Én évekkel ezelőtt ültettem a kertbe, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a kutya gyakorlatilag minden áldott éveben agyonvágta a sziklakertemet. Egyszer megelégeltem,így tele ültettem szúrósabbnál szúrósabb növényekkel. Ugyan a mahónia nem a legdurvább, de a fogazott szúrós levelei miatt senki nem szereti őket simogatni, és azóta szerencsére a kutya is elkerüli.

Na de miért jó. Számos oka van, nem is tudom felsorolni az összeset. Természet gyógyászatban régen használják, külsőleg és belsőleg egyaránt. Jó a reuma, ekcéma, köszvény, hasmenés és emésztési zavarok orvoslására, csökkenti a korpásodást, nyugtatja  bőrt.

Ugyan nem gyógyító jelleggel, de a mahóniának számos egyéb praktikus felhasználási módja is van: színes virágai és télen a kék bogyói miatt előszeretettel használják virágcsokrok, koszorúk díszítéséhez, de ha nem vágjuk le vagy szedjük le őket, akkor igazán vonzó lesz a kertünk látogatói számára. Korai virágzása miatt igen hasznos pollenforrás a méhek számára, valamint a bogyói a téli hónapokban ideális táplálékot nyújtanak a madarak számára, így odavonzzák őket a kertünkbe.

Meg is ihatjátok, én ugyan soha nem próbáltam, de ha virágait bedobáljátok egy kancsó vízbe, kellemes limonádészerű ital készíthettek belőle.

Amiért mi szeretjük, az a dzsem vagy lekvár amit készítünk belőle. Nemcsak azért mert finom és szeretjük, hanem mert rettentő egyszerű is, gyakorlatilag 1 óra alatt megvan, és ebben a bogyók leszedése meg az üveg alapos kimosása is benne van. De tényleg.

Ahogy mi csináljuk:
- leszedjük a bogyókat, a rossz/sérült szemeket kidobáljuk belőle. Ha vannak benne éretlen szemek az nem baj - sőt kell is, mert a nagy pektintartalmuk miatt nem kell hozzá egyáltalán semmilyen zselésítő adalék sem, és ha tudjátok, hogy ez általában miből készül, akkor tutira megundorodnátok tőle.
- Annyi cukrot adunk hozzá, amennyi a bogyó, de nem kilóra, hanem mennyiségre. Azaz pl. 3 bögre bogyóhoz 3 bögre cukor dukál, stb.
- a mahónia bogyói jóval kevesebb vizet tartalmaznak egy átlagos bogyós-gyümölcshöz képest, így víz is kell hozzá, kb. fele annyi, mint amennyi bogyó. Azaz jelen esetben 3 bögréhez 1,5 bögrét adjunk.
A megmosott bogyókat a vízzel együtt felforraljuk, Mikor forr hozzáadjuk a cukrot, és kb. 10 percig forraljuk, ameddig elolvad a cukor.
Lehűlés után átpasszírozzuk, hogy a bogyók magjait kiszedjük belőle. A passzírozáshoz bármilyen célszerszám jó, és simán egy szitával szoktam, de ha valaki pl egy vödörnyi mennyiséget szeretne, akkor ne azzal álljon neki :-)
Ha az átpasszírozott massza nagyon folyós lesz, akkor kevés volt az éretlen szem benne, így a kevesebb pektin miatt nem lesz annyira zselés, de ez az ízét nem befolyásolja.

A lepasszírozott masszát üvegekbe kanalazzuk és jól lezárjuk. Két módon tudjuk tartósítani.
Ha nem üveget, hanem kis műanyag dobozokat használunk, akkor mehet a fagyasztóba. Én ezt a verziót kedvelem. Ha nincs elég fagyasztó kapacitás, akkor dunsztolom, azaz a lezárt üvegeket beteszem egy lábasba, felöntőm vízzel és felforralom. Gyakorlatilag bármeddig eláll, de a következő bogyóérésig eddig mindig elfogyott.
Ennyi, essetek neki, Mi simán vajas kenyérrel elkoptatjuk viszonylag gyorsan, de vadhúsok mellé és alternatívaként a rántott camembert-el is jó lehet, ha éppen nincs otthon áfonyátok.


4 megjegyzés:

  1. Én is csinálom már évek óta, annyira finom! Pont ugyanígy! A legfinomabb lekvárok egyike.

    VálaszTörlés
  2. Na megint tanultam valamit, pár éve még nem volt recept az oregon szőlőről, nagyon sokan tartották mérgrzőnek. Ha ínyenc dolgokat készíttek, próbáljátok ki a japán birs termését, ugyanennyi cukrot tettem bele, és lehet dzsemfix nélkül is jó lett volna mert kemény mint a beton az üvegben.
    Nehéz megpucolni, de cserébe olyan íze van ami miatt megéri szöszölni vele.

    VálaszTörlés
  3. Slots Casino App for iOS & Android | KTM Hub
    Slots Casino app for iOS & Android has been designed 의정부 출장안마 for mobile devices 의왕 출장안마 that is safe, fair, and 계룡 출장마사지 fun for 포천 출장마사지 players 상주 출장안마 who are into slot machines.

    VálaszTörlés
  4. A bogyót tényleg dércsípés után kell leszedni?

    VálaszTörlés